Novosti

Nova knjiga – Autoimuni nutrivor


S veseljem javljamo da je u izdanju Tragom izašla nova knjiga Autoimuni nutrivor – priručnik i kuharica bez alergena, prva knjiga na hrvatskom jeziku koja pokriva tematiku povezanosti prehrane i autoimunih bolesti.

Autorice su Ivana Zovak i Petra Krolo, koje možda poznajete po njihovom višegodišnjem angažmanu u Facebook grupi Paleo+AIP prehrana, grupi podrške za one koji su na Paleo prehrani i Autoimunom Protokolu (AIP). I same s dijagnozama autoimunih bolesti počele su proučavati stručnu literaturu utemeljenu na znanstvenim istraživanjima (Sarah Ballantyne, Terry Wahls, Mickey Trescott i Angie Alt i druge) te pratiti razmjenu iskustava u američkim virtualnim zajednicama. Nove informacije koje su naučile, prvenstveno su primjenjivale na sebi, ali i dijelile s drugima. Iz učenja o povezanosti prehrane i autoimunih bolesti, eksperimentiranja u kuhinji i sudjelovanja u prvim hrvatskim virtualnim grupama za podršku oboljelih s tisućama drugih članova, nastala je potreba da se znanje, iskustvo i praktična primjena Paleo/AIP prehrane strukturiraju u knjigu, kako bi i na hrvatskom jeziku postale dostupne spoznaje o novom pristupu liječenja autoimunih bolesti.

Ovaj izuzetan priručnik, vodič i kuharica, velikog formata 20 x 27 cm, težine 1,82 kg, na 512 stranica (!) namijenjen je svima koji:
– imaju autoimune bolesti;
– traže recepte bez alergena – glutena, žitarica, pseudožitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki;
– imaju probavne smetnje poput napuhnutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova;
– žele kuhati po paleo principima;
– imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim;
– žele pouzdan način za utvrđivanje intolerancija;
– žele naći optimalnu prehranu po vlastitoj mjeri.

U teorijskom dijelu knjige obrađene su teme:
– autoimune bolesti, propusna crijeva i hrana koja ih uzrokuje;
– vrste eliminacijskih prehrana (AIP, Wahls, Gaps, Low-fodmap);
– testovi intolerancije i znakovi intolerancije na hranu;
– faze promjene prehrane, dnevnik prehrane, reintrodukcija namirnica, eksperiment n=1;
– mozak, trudnoća i dojenje, djeca na AIP-u;
– ugljikohidrati, suplementiranje, iznutrice, kosti, želatina i kolagen;
– laktofermentirana hrana, namakanje i klijanje;
– goitrogeno povrće, samoniklo jestivo bilje, jestivo cvijeće;
– masti, šećeri, sol, začini, eterična ulja pri kuhanju;
– održivost, nabava namirnica, čitanje deklaracija;
– organizacija kuhinje, posuđa i kuhanja, kuhanje na niskim temperaturama;
– AIP na budžetu i putovanju.

U drugom dijelu knjige je 220 recepata bez alergena uz koje ćete imati pune tanjure domaće kuhane hrane. Podijeljeni su u kategorije: napitci, juhe, salate, povrće, perad i crveno meso, iznutrice, riba i morski plodovi, deserti, prilozi, #reintro.

Dr. Terry Wahls, koja se i sama promjenom prehrane izliječila od multiple skleroze, te svojim knjigama i nastupima inspirirala cijeli svijet kaže: “Kada imate dijagnozu autoimune bolesti, moć da preokrenete svoj život ne leži u rukama liječnika, ljekarnika, niti u bočici tableta, nego u vašim vlastitim rukama. To zvuči zastrašujuće, ali je u isti tren nevjerojatno osnažujuće.” A mi nadodajemo: U vremenu dostupnosti informacija, neznanje više ne može biti isprika. Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti. Informiran i proaktivan pacijent – pacijent je novog doba.

Cijena knjige 290 kn, narudžbe u web shopu https://anitasupe.com/proizvod/autoimuni-nutrivor/

**Nutrivor = osoba koja jede nutritivno bogate namirnice i razumije utjecaj nutrijenata (vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i mikronutrijenata) na zdravlje i prevenciju bolesti.